Túrák települések szerint

Agárd

Szent István Király római katolikus templom és Hősök tere
A Szent István Király római katolikus templom 1938-ra épült fel, 1963-tól plébánia. Alkotója Hesz János Mihály. (Gesztenye sor – Balatoni u. sarok)
A templom parkjában áll Hermann Zsolt Áldozat című bronzszobra és Tóth Attila akácfából faragott két kopjafája, melyet az önkormányzat 2007-ben emelt az 1956-os forradalom mártírjainak tiszteletére.


Nadap

Millenniumi Park
A község Millenniumi Parkjában áll Vörösmarty Mihály mellszobra, amit a 2000. évben – születésének 200. évfordulója emlékére – állított Nadap Község Önkormányzata. A szobor Gulácsy Zsolt szobrászművész munkája és nagylelkű adománya.


Kápolnásnyék

Bartók szobor
Kápolnásnyék község egy új szoborral gazdagodott 2003 nyarán.
Kupi László kezdeményezésére a Bartók utcai lakosok egy része elhatározta, hogy az utca közepén kialakított parkban saját költségén egy szobrot állít az utca névadójának.


Pázmánd

Eocén vulkáni földmozgásokat követő utóvulkáni tevékenység nyomai
A község déli bejáratánál a műúttól mintegy 100 méterre különleges szikla alakzatok láthatók az út bal oldalán. Ezek a képződmények az eocén vulkáni földmozgásokat követő utóvulkáni tevékenység során alakultak ki. A létrejött hidrokvarcitos övek legjellemzőbb példái a Zsidó-hegyen és a Kálvária-hegyen találhatók. A változatos sziklaképződmények a korai földtörténetet idéző különlegességek

Dinnyés

Velencei – tavi Madárrezervátum
A rezervátumban és annak határában mintegy 150-200 hektár kiterjedésű, közel összefüggő úszóláp terület található.
A védett terület kiterjedése 559 hektár, ebből fokozott védelemre tervezett 25 hektár.
A madárrezervátum a Velencei-tó nyugati területét érinti. Ezen a területen csak úgy adnak el ingatlanokat, hogy azok a nádhasznosítással foglalkoznak.


Pákozd

Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely
A pákozdi Mészeg – hegyen, az Obeliszk körül épült ki a Katonai Emlékpark, amely 2012-től Nemzeti Emlékhely. A Katonai Emlékpark látványosan és szemléletesen mutatja be a gazdag hadtörténelmünk 1848-tól napjainkig tartó időszakát.


Pátka

Római kori kőgát
A település egyedülálló régészeti nevezetessége, a római kori Pannónia egyik különleges emléke, a Császár-víz duzzasztógátja. A hatalmas völgyzáró gát – a gorsiumi (Tác) épületek mellett – Fejér megye római kori múltjának a legnagyobb mérető emléke. E kőgát maradványai ma is lenyűgöző látványt nyújtanak az idelátogatóknak.


Sukoró

Sukorói Néprajzi Ház
A nádfedeles, sárfalú ház egykori lakóinak, egy zsellércsaládnak az életformáját tükrözi, a szobák és a konyha berendezését illetve a használati eszközöket mutatja be.


Velence

Vörösmarty-pince
A Szőlőhegyen található a Vörösmarty-pince, ahol több versét írta a költő.