Túratervét elkészítheti útvonal, vagy felkeresendő települések szerint is. Az alábbi összeállítással ez utóbbit kívánjuk segíteni.

Szent István Király római katolikus templom és Hősök tere
A Szent István Király római katolikus templom 1938-ra épült fel, 1963-tól plébánia. Alkotója Hesz János Mihály. (Gesztenye sor - Balatoni u. sarok)
A templom parkjában áll Hermann Zsolt Áldozat című bronzszobra és Tóth Attila akácfából faragott két kopjafája, melyet az önkormányzat 2007-ben emelt az 1956-os forradalom mártírjainak tiszteletére.

Tovább >>

Velencei - tavi Madárrezervátum
A rezervátumban és annak határában mintegy 150-200 hektár kiterjedésű, közel összefüggő úszóláp terület található.
A védett terület kiterjedése 559 hektár, ebből fokozott védelemre tervezett 25 hektár.
A madárrezervátum a Velencei-tó nyugati területét érinti. Ezen a területen csak úgy adnak el ingatlanokat, hogy azok a nádhasznosítással foglalkoznak.

Tovább >>

Bartók szobor
Kápolnásnyék község egy új szoborral gazdagodott 2003 nyarán.
Kupi László kezdeményezésére a Bartók utcai lakosok egy része elhatározta, hogy az utca közepén kialakított parkban saját költségén egy szobrot állít az utca névadójának.

Tovább >>

Millenniumi Park
A község Millenniumi Parkjában áll Vörösmarty Mihály mellszobra, amit a 2000. évben - születésének 200. évfordulója emlékére - állított Nadap Község Önkormányzata. A szobor Gulácsy Zsolt szobrászművész munkája és nagylelkű adománya.

Tovább >>

Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely
A pákozdi Mészeg – hegyen, az Obeliszk körül épült ki a Katonai Emlékpark, amely 2012-től Nemzeti Emlékhely. A Katonai Emlékpark látványosan és szemléletesen mutatja be a gazdag hadtörténelmünk 1848-tól napjainkig tartó időszakát.

Tovább >>

Római kori kőgát
A település egyedülálló régészeti nevezetessége, a római kori Pannónia egyik különleges emléke, a Császár-víz duzzasztógátja. A hatalmas völgyzáró gát - a gorsiumi (Tác) épületek mellett - Fejér megye római kori múltjának a legnagyobb mérető emléke. E kőgát maradványai ma is lenyűgöző látványt nyújtanak az idelátogatóknak.

Eocén vulkáni földmozgásokat követő utóvulkáni tevékenység nyomai
A község déli bejáratánál a műúttól mintegy 100 méterre különleges szikla alakzatok láthatók az út bal oldalán. Ezek a képződmények az eocén vulkáni földmozgásokat követő utóvulkáni tevékenység során alakultak ki. A létrejött hidrokvarcitos övek legjellemzőbb példái a Zsidó-hegyen és a Kálvária-hegyen találhatók. A változatos sziklaképződmények a korai földtörténetet idéző különlegességek

Tovább >>

Sukorói Néprajzi Ház
A nádfedeles, sárfalú ház egykori lakóinak, egy zsellércsaládnak az életformáját tükrözi, a szobák és a konyha berendezését illetve a használati eszközöket mutatja be.

Tovább >>

Vörösmarty-pince
A Szőlőhegyen található a Vörösmarty-pince, ahol több versét írta a költő.

Világháborús és Millenniumi Emlékmű
A település lakói emlékművet emeltek a világháború áldozatainak. Ugyanebben a parkban található a fából faragott millenniumi emlékmű is, mely a világháborús emlékművel szemben látható. Mindkét alkotást virágokkal ültették körbe, mely csodálatos látványt nyújt.